Ce reprezintă clasamentele WTA și ATP în tenis și care este situația în 2019?

Comparativ cu alte sporturi, tenisul a devenit profesionist relativ recent. Până în 1968, au avut loc doar turnee de amatori. Cu toate acestea, cu cât mai popular a devenit tenisul printre spectatori, cu atât mai mulți organizatori de competiții și diverși promotori au început să îi acorde atenție.

Tenisul și-a croit drumul spre profesionalism în a doua decadă a secolului al XX-lea. Acest lucru a început în 1913, când, în Marea Britanie, s-a înființat Federația Internațională de Tenis (sau ITF pe scurt). În prezent este principalul organism care guvernează lumea tenisului. Sucursalele federației, adică asociațiile naționale, funcționează în peste 100 de țări din întreaga lume. Pe lângă ITF, există și alte asociații în lumea tenisului, cum ar fi ATP și WTA. Acestea sunt organizatoarele celor mai prestigioase și mai bogate turnee cu premii.

Ce înseamnă WTA și ATP?

WTA este o asociație de tenis profesionist pentru femei, în timp ce ATP este Asociația jucătorilor profesioniști de tenis, creată pentru bărbați.

În prezent ATP și WTA sunt cu adevărat prestigioase pentru jucătorii de tenis profesioniști, organizând turnee pentru aceștia.

Turnee organizate de ATP și WTA.

Turnee ATP

Această categorie are cinci tipuri de turnee: ATP World Tour FinalsATP World Tour Masters 1000ATP World Tour 500 și 250 Series și, în final, turneul Challenger la care participă în general amatori. Turneele ATP se organizează pe parcursul unui an, cu primele competiții la începutul lunii ianuarie și ultimul turneu în noiembrie. Decembrie este lună de pauză.

 Turnee WTA

La început nu a existat o diferențiere atât de strictă a turneelor WTA, acestea fiind împărțite oficial în funcție de valoarea fondului de premiere. Mai târziu au fost create cinci categorii de competențe dar fondul de premiere a fost, de asemenea, luat în considerare. Fiecare categorie are un număr determinat de participante pentru fiecare turneu.

Cu toate acestea, există și alte turnee de tenis organizate atât pentru bărbați, cât și pentru femei la care pot participa jucătorii. Fiecare serie de turnee are propriul sistem de reguli și clasamente.

 

Pariază pe cea mai bună cotă la tenis pe www.redsevens.ro

 

Regulament și punctaj în ATP

Clasamentul ATP este un sistem în care rezultatele jucătorilor de tenis sunt notate în funcție de numărul de puncte ATP pe care le au. Sunt luate în considerare doar cele mai bune optsprezece rezultate în sezon. Pentru acei jucători care ajung în finala Turneului Campionilor se adaugă și al nouăsprezecelea rezultat. Clasamentul se calculează în funcție de rezultatul obținut în 52 de săptămâni. Participantul care obține cel mai mare număr de puncte până la sfârșitul unui sezon, devine numărul unu mondial.

Cu toate acestea, suma punctelor diferă de la un turneu la altul.

1 .Turneul Campionilor

Participanții primesc 200 de puncte dacă trec de etapa pe grupe, 400 – pentru câștigarea semifinalei și 500 pentru câștigarea finalei. Maximum de puncte la care pot ajunge este de 1500.

2 . ATP World Tour Masters 1000

În acest turneu jucătorii obțin 25 de puncte pentru calificare (dacă există mai mult de 52 de participanți, aceștia obțin doar 12 puncte). Dacă numărul de jucători se ridică la 128, ei primesc 10 puncte. În urmatoarea etapă, unde concurează 64 de jucatori, se acordă încă 25 de puncte. În etapa în care rămân 32 de jucători, fiecare primește 45 de puncte. În cele din urmă, în optimile de finala, se primesc 90 de puncte, apoi 180 pentru sferturile de finală, 360 pentru semifinale și 600 pentru finală. Câștigătorul finalei primește 1000 de puncte. De altfel, numărul din denumirea turneului indică numărul maxim posibil de puncte care se pot câștiga în finală.

3. Seria ATP World Tour 500

Jucătorii primesc 20 de puncte pentru calificare45 – dacă intră în optimile de finala,90 – pentru calificarea în sferturile de finală , 180 – pentru semifinale, 300 pentru finală și 500 pentru victoria în finală .

4. Seria ATP World Tour 250

12 puncte se primesc pentru calificare, 20 – pentru intrarea în optimile de finală și apoi se obținjum ătate din punctele de la ATP World Tour 500 (45 pentru sferturile de finală90 pentru semifinală , 150 pentru finală și 250 pentru victorie).

5. Turnee Grand Slam

Un jucător de tenis ar spune că nimic nu este mai important în acest sport decât câștigarea unui titlu într-un turneu de Grand Slam. Acest termen rezumă cele patru evenimente importante ale anului.

Turneele de Grand Slam sunt, în mod tradițional: Australian Open (Melbourne, suprafață dură), Wimbledon (Londra, gazon), Open-ul francez (Paris, zgură) și US Open (New York, suprafață dură). Fiecare turneu din cele patru este organizat timp de două săptămâni, iar principala rețea de jucători la simplu include 128 de participanți și 64 în turneul de calificare, iar la dublu – 64 de perechi.

La câștigarea unui singur turneu, jucătorul de tenis acumulează numărul maxim de puncte – 2000.

 

Înscrie-te pe www.redsevens.ro și pariază pe turneele WTA si ATP!

 

Regulament și punctaj în WTA

Clasamentul WTA este similar cu cel descris mai sus.  Rezultatele participantelor sunt luate în considerare timp de 52 de săptămâni – fiecare meci câștigat în turneul profesionist oferă câteva puncte. Cu toate acestea, spre deosebire de ATP, în cadrul acestui turneu, există două clasamente: simplu și dublu. În clasamentul la simplu se iau în calcul cele mai bune 16 rezultate în timp ce pentru dublu doar 11.

La sfârșitul sezonului se desfășoară două finale ale turneelor ​​mondiale:

  • Turneul elitelor WTA
  • Turneul campioanelor WTA

Turneul campioanelor WTA nu are un nume clar și poate fi modificat în funcție de sponsorul general.

Cine conduce în clasamentul WTA in 2019?

În sezonul 2019 are loc cel de-al 46-lea turneu WTA, care include 66 de turnee din 29 de țări de pe 5 continente.

Acesta include: 4 turnee Grand Slam; 2 turnee finale (“Finala WTA” și “Trofeul WTA Elite”); 4 turnee din seria Premier Mandatory; 5 – seria Premier 5; 12 – seria Premier; 32 – seria “International”; Seria 7 – 125K.

Acest calendar începe și se încheie în Shenzhen (China). Primul turneu a început la 30 decembrie 2018 și face parte din categoria “WTA International”, iar la sfârșitul sezonului va fi turneul final, care va avea loc între 27 și 3 noiembrie 2019. Organizatorii săi planifică să dubleze fondul de premii de la 7 la 14 milioane de dolari.

Ashleigh Barty rămâne regina clasamentului WTA. Aceasta în ciuda eliminării sale în turul 16 la Wimbledon. Primele trei locuri din clasament rămân în continuare ocupate de Barty, Osaka și Pliskova. Simona Halep, care a câștigat sâmbătă turneul de la Wimbledon cu o victorie de 6-2, 6-2 împotriva Serenei Williams, a urcat trei pozitii in clasamentul WTA 2019 și este pe locul 4.

Clasamentul ATP 2019: Djokovic incontestabil, Federer se apropie de Nadal

După ce a câștigat al treilea Grand Slam al anului, Novak Djokovic și-a sporit dominația în tenisul mondial. Sârbul este la distanță de 4570 de puncte înaintea lui Rafael Nadal. Cu două titluri de Grand Slam deja în palmares, Djokovic poate juca relaxat în a doua jumătate a sezonului, chiar dacă va trebui să-și apere succesiv titlurile în Cincinnati, US Open și Shanghai.

atp 2019

În concluzie, se poate spune că sistemele de clasament ale WTA și ATP sunt diferite, deși au unele asemănări pe alocuri.  În cadrul acestor turnee, există un clasament oficial ATP și WTA, care se calculează în funcție de un sistem special, pe baza rezultatelor jucătorilor de tenis. Clasamentul arată clar care dintre sportivii profesioniști este în prezent cel mai puternic jucător de tenis din lume (prima rachetă din lume).

 

Pariază pe jucătorul favorit pe www.redsevens.ro