Ghid esențial 2019 pentru blackjack – reguli de joc

Cu excepția Poker-ului, Blackjack-ul este cel mai popular joc de cărți. Este cunoscut la fel de bine ca 21. Regulile sunt simple, jocul este încântător și lasă loc strategiilor complexe. Expertul care joacă perfect din punct de vedere matematic și poate să numere cărți are cea mai mare șansă la câștig.

Pentru jucătorul ocazional dar și pentru cel expert, jocul de Blackjack este printre cele mai atractive jocuri de noroc. Jocul a devenit popular în primul război mondial, dar are rădăcini în anii ‘1760, în Franța, unde era numit „Vingt-et-Un” (franțuzescul pentru „21”). În zilele noastre, Blackjack-ul este unul dintre jocurile nelipsite din majoritatea cazinourilor din întreaga lume. Fiind atât de popular, a fost normal ca în fiecare colț al lumii să sufere mici modificări în ceea ce privește regulile. În versiunea de cazinou, casa este dealer. Crupierul stă în picioare, în timp ce jucătorii rămân așezați. Casa este responsabilă de conducerea jocului, de la amestecat cărțile până la a se îngriji de toate pariurile. Dacă joci acasă, toți jucătorii au ocazia să fie dealeri.

Care sunt regulile esențiale ale acestui joc? Cum câștigi la blackjack, ce combinații poți face și ce tipuri ce blackjack există?

Pachetul de cărți

De regulă, se folosește pachetul standard, de 52 de cărți. Însă, în cele mai multe cazinouri sunt amestecate mai multe pachete împreună. Cel mai popular joc este cel cu șase pachete – 312 cărți. Mai mult, crupierul folosește o carte de plastic goală, pe care nu o împarte niciodată, dar o poziționează la finalul pachetului pentru a indica momentul când este necesară reamestecarea cărților. Dacă sunt folosite mai multe pachete, se împart dintr-o cutie care îi permite crupierului să distribuie cărțile cu fața în jos, una câte una.

Scopul jocului

Fiecare participant încearcă să învingă crupierul apropiindu-se cât mai mult de 21 de puncte cu suma cărților și încercând din răsputeri să nu depășească acest prag.

Valoarea cărților/scorul

Depinde de fiecare jucător dacă asul are valoarea 1 sau 11. Cărțile cu personaj valorează 10 puncte iar restul cărților au valoarea înscrisă de pe ele.

Pariatul

Înainte de împărțirea cărților, fiecare jucător plasează un pariu cu jetoane pe care le pune în fața sa. Pragul minim și maxim diferă de la joc la joc și de la pariu la pariu, dar în general variază între $2 și $500.

Amestecarea cărților și tăierea

Crupierul amestecă cu grijă cărtile din pachet si alege, în mod aleatoriu, un jucător care să taie pachetul. Apoi introduce cartea de plastic, astfel încât ultimele aproximativ 60, 70 de cărți să nu poată fi folosite. Această tactică este menită să pună în dificultate jucătorii experimentați care numără cărțile.

Împărțirea cărților

Când toți jucătorii și-au plasat pariurile, regulile de blackjack spun că dealerul pune în fața fiecărui jucător, în ordinea acelor de ceasornic, câte o carte cu fața în sus. Apoi mai împarte încă o tură, doar că de data aceasta cartea sa este cu fața în jos. Așadar, fiecare jucător va avea cărțile cu fața în sus, în timp ce crupierul va avea una cu fața în sus și alta cu fața în jos. În unele jocuri unde se folosește doar un pachet, jucătorii primesc ambele cărți cu fața în jos și au voie să le țină în mână. În zilele noastre, cam la toate jocurile de Blackjack, jucătorii au cărțile împărțite cu fața în sus, dar nu au voie să le atingă.

Mâna naturală

cum se joaca blackjackDacă primele două cărți ale unui jucător sunt un as și o carte de 10 (una cu poză sau numărul 10) cumulând, astfel, suma de 21 din primele două cărți, acest lucru se numește „mână naturală” sau „blackjack”. Dacă orice jucător are mână naturală iar crupierul nu, acesta îi plătește imediat jucătorului 1.5 din miza pe care a pariat-o inițial. Dacă dealerul are blackjack, atunci colectează sumele pariate de toți jucătorii care n-au mână naturală – sumele și nimic în plus. Dacă și crupierul și un jucător au câte o mână naturală, pariul jucătorului se numește „remiză”. În concluzie, jucătorul își recuperează suma pariată inițial. Când cartea cu fața în sus a crupierului este un zece sau un as, atunci crupierul se uită dacă are o mână naturală. Dacă acea carte nu e nici as și nici un zece, crupierul e nevoit să își aștepte rândul pentru a verifica.

Jocul

Jucătorul din stânga crupierului începe și trebuie să decidă dacă cere sau nu cere o altă carte în încercarea de a se apropia de 21 sau chiar a realiza 21 de puncte. Așadar, un jucător poate rămâne la cele două cărți primite inițial, ori poate cere crupierului cărți suplimentare, câte una pe tură, până când decide să rămână la total, dacă acesta este 21 sau mai puțin. Dacă depășește 21, jucătorul pierde iar crupierul colectează suma pariată de acesta. Apoi, crupierul se îndreaptă către următorul jucător din stânga sa și îi servește cărțile în aceeași manieră.

Combinația dintre un as și o carte care nu este cu poză și nici zece se numește mână moale, deoarece jucătorul are opțiunea de a considera asul ca fiind 11 sau unu și poate cere încă o carte sau poate să aștepte. De exemplu, la un 17 pe mână moale (un as cu un șase) totalul este 7 sau 17. Deși 17 e o mână bună, jucătorul ar putea dori să se apropie mai mult de 21. Dacă următoarea carte face ca totalul să depășească 21, atunci când asul este considerat 11, jucătorul pur și simplu tratează asul ca pe un unu și continuă jocul, ori așteaptă, ori mai cere o carte.

Jocul crupierului

Când crupierul a împărțit cărțile tuturor jucătorilor de la masă, cartea cu fața în jos a sa este întoarsă invers. Dacă totalul este 17 sau mai mult, este nevoit să aștepte. Dacă totalul este sub 16, trebuie să tragă o carte. Crupierul e nevoit să tragă cărți până când suma cumulată este 17 sau mai mare. Dacă dealerul are un as și îl consideră 11 si totalul este între 17 și 21, crupierul e obligat să aștepte. Modul de acțiune a crupierului depinde de cum se desfășoară jocul, în timp ce jucătorii au opțiunea să aștepte sau să ceară o carte.

Semnalarea intențiilor

Când vine rândul unui jucător, el poate semnala faptul că vrea încă o carte prin zgârierea ușoară a mesei, cu unul sau două degete, în direcția sa. Sau poate da din mână, așa cum dai când vrei să-i spui cuiva să vină până la tine. Când jucătorul decide să aștepte, poate spune „stau” sau „ajunge”, ori poate da din mână stânga-dreapta, paralel cu masa.

Împărțirea perechilor

Dacă primele două carți ale unui jucător sunt identice (doi popi sau doi de șase), jucătorul poate alege, când îi vine rândul, să trateze cele două carți ca pe două mâni separate. Acest tip de joc presupune că pariul inițial merge pe doar una dintre cărți și că pe cealaltă carte trebuie pariată o sumă egală. Jucătorul va juca atunci cartea din partea sa stângă, fie așteaptă sau cere carte și abia atunci poate să joace și mâna din dreapta. Cele două mâni sunt, astfel, abordate pe rând. Cu o pereche de ași, plata este egală cu pariul (nu este de 1.5, cum e la blackjack, în orice altă situație).

Asigurarea

Când cartea crupierului care stă cu fața în sus este un as, oricare dintre jucători poate plasa un pariu suplimentar, care să fie cât jumătate din cel inițial. Aceasta presupune că acea carte cu fața în jos a crupierului este una de zece puncte, adică un blackjack pentru casă. Îndată ce aceste pariuri adiționale au fost plasate, crupierul se uită la cartea necunoscută. Dacă este, într-adevăr, una de zece, este întoarsă cu fața și cei ce au făcut pariurile extra primesc dublul sumei pariului – o plată de doi la unu. Când apare un blackjack pentru dealer, se termină tura și se colectează principalele pariuri ale jucătorului; mai puțin în cazul în care are și jucătorul un blackjack – atunci vorbim de remiză. Asigurarea nu este cea mai bună opțiune pentru jucător, decât în cazul în care este sigur că mai sunt încă multe cărți de zece nejucate.

Înțelegerea

Îndată ce un pariu este plătit și colectat, nu se mai returnează. Așadar, un avantaj cheie al crupierului este că jucătorul începe. Dacă jucătorul realizează mai mult de 21 de puncte, și-a pierdut deja suma pariată, chiar dacă și crupierul are tot peste 21 de puncte. Dacă dealerul depășește 21, atunci plătește fiecărui jucător care nu a cerut carte, sumele pariate de fiecare. Dacă crupierul se află la 21 sau mai puțin, plătește pariul fiecărui jucător care a avut un total mai mare, dar care nu a depășit 21 și colectează pariurile fiecărui jucător cu un scor mai mic decât al său. Dacă există o remiză între un jucător și un dealer, atunci nu se colectează și nu se plătește niciun jeton.

Reamestecarea cărților

Când fiecare jucător și-a plasat pariul, crupierul ia cărțile jucătorilor și le pune cu fața în sus pe margine, rezemate de o bucată de plastic cu forma literei „L”. Apoi continuă să împartă cărțile din cutie până ajunge la acea carte de plastic. Ea indică faptul că a sosit momentul pentru reamestecarea cărților. Odată ce s-a încheiat tura, dealerul amestecă toate cărțile, le pregătește pentru tăiere, apoi le așază în cutie și jocul continuă.

Strategie de bază

Multă lume întreabă „cum câștigăm la Blackjack?”. Pentru a-ți maximiza șansele de câștig, ai nevoie de o abordare precisă, adică de o strategie. Tacticile de câștig la Blackjack presupun ca participantul să-și joace fiecare mână într-o manieră optimă. Acest gen de strategie ține mereu cont de cartea cu fața în sus pe care o are crupierul. Când acea carte este una bună, adică un șapte, opt, nouă sau o carte de 10, ba chiar și un as, jucătorul n-ar trebui să se oprească din tras cărți până nu cumulează 17 sau mai mult. Dacă acea carte cu fața în sus a crupierului este una slabă, adică un patru, cinci sau șase, jucătorul ar trebui să se oprească din tras cărți când ajunge la suma de 12 sau mai mult. Strategia asta te ajută să nu faci peste 21 de puncte. Scopul ei este să-i dea speranțe crupierului și să-l facă pe el să realizeze mai mult de 21 de puncte. Când cartea crupierului este un unu, doi sau trei, jucătorul ar trebui să se oprească atunci când a atins 13 sau mai mult.

Cu o mână moale, strategia generala este să continui să tragi cărți până atingi un total de cel puțin 18. În acest fel, cu un as și un șase, jucătorul nu se oprește, ci mai trage.

Sperăm că ți-a fost de ajutor acest ghid. Succes în descoperirea tuturor dedesubturilor acestui minunat joc, răspândit la nivel mondial!